Picture
Med en digitalkamera kan du förgylla din tillvaro om du förstår dig på de mest grundläggande inställningarna.
Nedan följer ett par grundläggande fototips för dig som känner dig redo att lära dig mera och ta ditt fotograferande till en ny nivå. Det första steget är att försöka ta sig ifrån den gröna rutan, nämligen automatikläget. 
Auto-läget sätter käppar i hjulet för dig som vill kunna utnyttja din digitalkamera fullt ut. 


De manuella lägena är mycket enkla att lära sig. Det finns två lägen som jag verkligen utnyttjar hela tiden.
  • Bländarprioritet
  • Slutartidsprioritet

Med bländarprioriteten kan du enkelt justera skärpedjupet och med slutartidsprioritet kan du på ett snabbt sätt anpassa dina inställningar till olika typer av motiv, snabba som långsamma/stilla.
Många brukar kanske nöja sig med resultaten man får av autoläget, men det döljer också en hel del egenskaper som du inte riktigt får ut från din digitalkamera.

Bländarprioritet:

Bländarprioritet är till för att kunna justera skärpedjupet hos din digitalkamera. Ett högre F-värde desto längre skärpedjup, dvs att bilden bilir mycket skarpare i bakgrunden (inte lika blurrig/oskarp). Ett lågt F-värde gör att du får ett kort skärpedjup, dvs att bilden blir oskarp i bakgrunden. 
När man skall fotografera porträtt kan det vara smart att använda sig av ett lågt F-värde för att få bakgrunden suddig och kunna framhäva ansiktet bättre i bilden. Ett högt F-värde däremot är bra vid landskapsfotografering, för att få både förgrunden och bakgrunden väldigt skarpa. 
Ju större bländare du har desto mera ljus kommer in på kamerans sensor. Detta leder till att du kan ha snabbare slutartider, om du nu behöver det.

Kort skärpedjup

Långt skärpedjup

Picture
Källa: www.scandinavianphoto.se


Slutartidsprioritet:

Genom att använda slutartidsprioritet kan du enkelt få en rörelseoskärpa i en bild för att få lite mera liv i den. 
Ett exempel kan vara att vid fest att prova med en lite längre slutartid. Då blir festbilderna mera levande eftersom det blir som ljusspår efter alla personer. En kort slutartid vill du kanske ha när du skall fotografera flygande fåglar, och inte vill få suddiga bilder, dvs frysa bilden så vingarna blir skarpa.
För att kunna ta bilder som den nere till höger med billjusen krävs ett stativ. Detta för att du skall få vägen helt skarp och det enda som skall röra sig i bilden är ljuset från bilen.
Handhållna bilder brukar man försöka undvika, men det går bra om du har slutartider på 1/60 eller snabbare, då blir resultaten hyggliga i alla fall. Men om det finns möjlighet till stativ, så använt ALLTID det.

Kort slutartid -  1/500 sek

Picture
Källa: http://www.cco.se

Lång slutartid - 15 sek

Picture
Källa: http://se.freepik.com
 

Leave a Reply.