Canon EOS M
Vad är Canon EOS M för systemkamera? Vad har denna digitalkamera som dem andra kamerorna inte har? Varför ska du köpa EOS M? Många frågor, men till att börja med är den extremt liten, och då menar jag extremt liten, nästan som en kompaktkamera i storleken. 
I jämförelse med t.ex Canon EOS 1100D är den ca 4 gånger mindre.

Canon EOS M har en pekskärm på 3.0", vilket jag inte har sett på så många andra systemkameror hittills. Färre knappar med andra ord.
 
ISO-värdet skruvas upp ytterligare ett snäpp till 12800 vilket medför att du kan fota i riktigt dåliga ljusförhållanden (t.ex inomhus kvällstid). 
Men man måste alltid ha i åtanke att användning av hög ISO alltid medför brus i bilderna. Håll dig runt ISO 3200 så har du säkerligen brusfria bilder.

En fin egenskap som Canon ej har valt att skala bort är blixtskon. Det är mycket trevligt att kunna slänga på en extern blixt vid speciella fototillfällen. 

Det som trycker ned denna lilla rackare till kamera är att uppstartstiden är betydligt långsammare än "vanliga" systemkameror. Men det är inget man kanske borde lägga så stor vikt vid. 
En annan nackdel är att batteritiden inte alls är i närheten i vad man får ut hos de vanliga EOS modellerna. Detta är betydligt jobbigare, men går väl alltid att lösa med extra batterier. Dem kostar ju inte så mycket trots allt.

Är du intresserad av att veta mer om Canon EOS M, klicka här!

 
 
Är du en som går i tankarna om att kanske köpa en systemkamera till dig själv eller kanske till någon bekant? Är du en som tänker att en systemkamera kommer bli väldigt bökig att ta med, pga att den är så stor och kanske en väska behövs för alla objektiv man ska släpa på? Ja, då tänker du nog som de flesta andra när det gäller systemkameror. Dem är faktiskt bökiga att ta med, vet av egen erfarenhet att man "glömmer" dem hemma. Jag köpte faktiskt en mindre kompaktkamera som jag kunde ha med mig ut istället. Men nog om det!

Digitalkameran du ser på bilden har modellbeteckningen Canon PowerShot SX50 HS och är en digitalkamera som i stora drag påminner om en systemkamera men ändå inte. Priset är betydligt längre än en systemkamera och du behöver inte släpa på några objektiv. Digitalkameran ger dig 12,1 megapixlar och det unika med denna kamera är att du får hela 50x optisk zoom, vilket är ett ruskigt bra zoomomfång, se en exempelvideo här. Jag höll på att ramla av stolen när jag tittade på videon :). Otroligt att den som filmade befann sig så oerhört långt bort och ändå kunde zooma in på hunden som lekte på stranden, imponerande! Canons nya DIGIC 5 processor sitter också i PowerShot SX50 HS vilket ger dig suveräna bildresultat vid dåliga ljusförhållanden. Extrafinesser som jag tycker denna digitalkamera har är den utvinklingsbara skärmen på 2,8" och bildstabiliseringen som gör att man kan filma full-HD utan några jobbiga skakningar.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra digital kamera för dig som inte vill satsa på en systemkamera i första hand, men ändå vill ha en så pass bra kamera som du vill ta med utan att behöva släpa på extra prylar. Jämför priser på Canon PowerShot SX50 HS här.